maandag 12 september 2011

Gibraltar


Gibraltar is een rots, een plaatsje en een kolonie van Het Verenigd Koninkrijk. Gibraltar ligt in het zuiden van Spanje en ligt aan de straat van Gibraltar. Gibraltar is een niet al te grote plaats maar heeft het aanzien van een miljoenenstad.
De rots is in vele handen geweest. Als eerste werd de rots veroverd door de Castilianen maar het werd weer terugveroverd door de Moren. Als laatste kwam het in handen van de Engelsen en sinds die tijd staat het onder Engels toezicht. Gibraltar heeft een eigen bestuur dat zich richt op de binnenlandse zaken en de rechtspraak. Groot-Brittannië is verantwoordelijk voor de buitenlandse zaken.


De Rots van Gibraltar is een rotsformatie van kalksteen in Gibraltar. Het hoogste punt van de rots is 426 meter hoog boven de Straat van Gibraltar.
Een groot deel van de rots werd in 1993 aangewezen als natuurgebied. Op de rots wonen zo'n 250 berberapen, de enige populatie in Europa van apen in het wild.

Omdat de rots uit kalksteen bestaat (dat langzaam door regenwater wordt opgelost) hebben zich meer dan 100 grotten in de rots gevormd. De grootste kamer in de grot is de Cathedral Cave, die nu regelmatig wordt gebruikt voor concerten en andere evenementen.

Vanaf de 18e eeuw werd een netwerk van tunnels in de rots geboord. De eerste van deze Galleries werd aangelegd tijdens het Spaans-Franse beleg van Gibraltar in 1779-1783, gedurende de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, om kanonnen op verschillende plaatsen op de rots te kunnen plaatsen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het tunnelsysteem verder uitgebreid. De Britten hadden ook een geheim plan om spionnen in de tunnels te verbergen in het geval Gibraltar door de Duitsers veroverd zou worden.


Europa Point is het zuidelijkste punt van Gibraltar en hier staat de vuurtoren en de moskee, gebouwd in opdracht van de Berberse legerleider Tarik ibn Zijad vanaf 711, het jaar dat hij de Straat van Gibraltar overstak en Spanje op de Visigoten veroverde. Tarik ibn Zijad gaf de rots de naam Djebel Tarik (Arabisch: "berg van Tarik"), dat later verbasterd werd tot Gibraltar.

Op een heldere dag heb je ook vanaf hier uitzicht op Algeciras, Marokko en over de Straat van Gibraltar.

Luchtverkeer.
Gibraltar Airport heeft één start- en landingsbaan die zowat langs de grens met Spanje loopt. De piste is verlengd door uit te breiden over het water. De Winston Churchill Avenue, de enige weg tussen Spanje en Gibraltar, kruist de startbaan, waardoor het verkeer moet worden stilgelegd als er een vliegtuig landt of opstijgt. Het vliegveld is ook een militair vliegveld.


In de Main Street is het winkelhart van de westerse Middellandse Zee. Er is hier een grote verscheidenheid aan glaswerk, porselein, aardewerk, lederwaren, parfum en nog vele andere producten.

Munteenheid is het Gibraltar pound, maar ook euro’s worden geaccepteerd.